sinaasappel taart

Eén van de dingen die ik leerde tijdens mijn studie aan de filmschool La Femis in Parijs is dat de kijker met name de laatste scènes van een film onthoudt. Je begrijpt hoe belangrijk ik sindsdien het laatste gedeelte van het diner vind: Le Dessert! Dit taartje vergeet je nooit, geloof me maar. Met dank aan Chef Sheila Struyck, mede dessert expert.

Ingrediënten (2 personen)

Hangop

500 ml (Griekse) yoghurt

1 tl oranjebloesem (honing of Grand marnier kan ook)

2-3 takjes munt

Taart

zonnebloemolie

2 sinaasappels

1 eetlepel sinaasappel marmelade (of honing)

6 gr bakpoeder

3 eieren

125 gr suiker

125 gr amandelmeel

2 cm gemberwortel geraspt

Benodigdheden

Zeef of vergiet

Schone theedoek

Kom waar zeef op kan liggen

Oven

Steelpan waar sinaasappel in past onder water

Scherp mesje

Taartvorm. Ik heb twee ronde vormen met een ring en bodem gebruikt van 15 cm doorsnede, maar één grote van 25 cm kan ook. Kijk vooral wat je in de la hebt liggen

Foodprocessor of staafmixer, of magic bullet

Garde (of vork)

Ijsbol-tang of twee eetlepels

Rasp

Bereiding

 

oHangop maken. Zeef of vergiet op een kom of pannetje, zodat de yoghurt uit kan lekken. Leg in de zeef een schone theedoek. Daarin de yoghurt, vouw doek dicht. Zet met kom 12 uur in koelkast.

hangop

Taart beslag. Oven aanzetten op 140 graden. 1 hele sinaasappel in pan met ruim water. Breng aan de kook, laat 40 minuten op zacht vuurtje doorkoken. Giet water weg en laat afkoelen.

Taart-vorm bekleden. Bedek bodem van je taartvorm (en) met bakpapier en vet de onbedekte randen in met wat zonnebloemolie. Snijd een verse sinaasappel in mooie schijven van 3 mm. Doe op het bakpapier op de bodem een lepel marmelade (je kunt m 10 seconden in magnetron opwarmen) en bedek met de schijven. Vul gaten tussen de hele schijven op halve en kwart schijfjes. Dit is de presentatie kant, dus doe je best.

bekleding taartvorm

Beslag afmaken. Snijd de gekookte sinaasappel in stukjes en verwijder de pitten. Pureer tot een jam in de foodprocessor of met je staafmixer.

sinaasappel melange

Voeg amandelmeel, suiker, gember, bakpoeder en eieren toe, mix goed door. Stort beslag op de sinaasappelbodem in je vorm. Nadat beslag in de vorm zit, 20-40 minuten bakken afhankelijk van de grootte van de vorm. Testen doe je door er met een prikker in te steken, als deze er droog uitkomt is het gaar.

Hang-op bolletjes maken. Schep je hang-op in een schaal, meng er een theelepel oranjebloesem water (alternatief is honing) doorheen en de rasp van een halve citroen. Maak met twee lepels quenelles. Als dat niet lukt, net als bij mij, pak je een ijsbol tang. Zoek twee mooie bordjes voor een stukje taart en leg daar de hangop “quenelles” op, garneer met takje munt en wat sinaasappel rasp.

Verwarm oven voor op 150 graden. Doe de taart tien minuten in de oven. Leg een bord op het bakblik en keer je hem om. Haal bakblik weg en daarna het bakpapier. Snijd een mooie punt uit de lauwwarme taart, leg m op het bordje met de hang-op en garneer met sinaasappel rasp en muntblaadjes.