Het is elke dag weer een stijlfeestje om te zien hoe de Franse kinderen ’s ochtends netjes in rijen van twee, de school inlopen. Het lijkt wel een fotoshoot voor de Cyrillus catalogus (mocht je die niet kennen en van franse kinderkleding houden, absoluut een aanrader). Het is niet de meest kindvriendelijke manier om je mini-me te kleden, reden genoeg om hier dus vroeg mee te beginnen. Maar…wat dragen kinderen in Parijs?
Voordat Pietje en Marietje zelf gaat beslissen wat ze aan willen, en dat komt eerder dan je denkt (in Nederland zo rond 2, in Franrkijk zo rond 16). Dit zijn wat tips om je kleintje om te turnen in een echt franse stijl icon.
Franse kinderen moeten zich aanpassen aan de wereld van volwassenen. Eigenlijk geldt hetzelfde voor de kleding. Als je goed kijkt zie je dat ze dezelfde kleding dragen als hun ouders, alleen een paar maten kleiner. Een familie traditie die mooi in beeld is gebracht door bijvoorbeeld de moeder-dochter collectie van Tartine & Chocolat (zie ook de foto van dit artikel). En zo wordt ook smaak en stijl van de ene op de andere generatie overgedragen, waardoor buitenlanders maar één optie hebben: observeer en kopieer. En dat heb ik dan ook 20 jaar lang gedaan. Dit zijn de golden rules achter de franse look voor kinderen.
#1 Geen primaire kleuren.
Uiteraard zijn er uitzonderingen op de regel, anders zou het niet frans zijn. Een van hen is de kleur geel van de bekende regenjas van Petit Bateau.
#2 Unisex is heel normaal.
Zeker jongetjes dragen schattige kraagjes, pastel kleurtjes, shortjes met smock… sommige vriendinnen doen hun zoontjes zelfs als baby een jurkje aan. Meer uit traditie dan uit gender neutrale overwegingen.
#3 Vermijd hypes en trends.
Net als voor jezelf, koop gewoon geen kleding die na 6 maanden alweer uit de mode is. Voor iedereen beter. Kies voor klassiek. Ik stel mezelf altijd de vraag: zou ik dit een paar jaar geleden gekocht hebben? De beste plek om dit soort kinder kleding te vinden zijn tweedehands winkels in de wat chiquere buurten als het 15e en 16e arrondissement. Zelf koop ik vrijwel alles via de tweedehands online shop : Smala
#4 Kies voor kwaliteit.
Ook als dit duurder is, want als het eenmaal door kindje nummer 10 gedragen is in de familie is het vanzelf spot goedkoop geworden. Denk aan linnen, wol of soms zelfs kasjmier. Begin nou niet met ” dat is toch niet praktisch”, want dat is hier niet de prioriteit.
#5 Geen printjes, tekst of logo’s.
Hierdoor wordt kleding moeilijker te combineren en na 3 generaties ben je misschien wel klaar met “my Daddy’s the best” of “I love my mummy”. (Uiteraard heb je ook zo een vreselijk superman of elsa t-shirt nodig, maar stel dit moment zo lang mogelijk uit)
#6 Accessoires
Deze zijn even belangrijk als voor volwassenen: rugtasjes, haarspeldjes, schoenen, sokjes…ook fijn als deze bij elkaar passen. Hiermee maak je elke outfit net weer wat anders.
#7 Deel kleding.
De eerste dag van zijn leven droeg Mathis een schattig grijs vestje dat een vriendin aan mij leende, haar dochtertje droeg het ook de dag van haar geboorte. Jim vertrok net naar school met een Aigle jas van een neefje. Het delen van kleren voelt als het delen van mooie momenten in het leven, het voelt fijn, ik vind het een prachtige traditie. Kleding met een verhaal, waar al heel weat geluksmomentjes in beleefd zijn, dat is zo waardevol. Jim is super trots om deze jas te dragen en mijn portemonnee ook.
Ziet jouw kindje er vandaag super Frans uit? Dat wil ik zien! Op instagram met de hashtag #leefalseenparisienne of door @renee.k.parisienne te taggen.
Tekst van Renée Koudstaal
Foto Tartine & Chocolat