Een weekend in Marseille

weekend in Marseille

Met drie vriendinnen uit Parijs vierden wij onze 20 jarige vriendschap in Marseille, stad van zon, zee, lekker eten en gezelligheid. Vanuit Parijs 3 uur met de TGV, vanuit Amsterdam 2 uur vliegen en in een klap van kou en regen naar warmte en zon. En dat begin maart.

In deze blogpost deel ik alle leuke adressen en plekken die we bezochten, mijn vriendinnen weten namelijk altijd en overal waar je moet zijn en wie je moet kennen. Ik had dan ook helemaal niets voorbereid. Zij trouwens ook niet, je bent Frans of je bent het niet.

Mocht je aankomen met het vliegtuig, gebruik dan de “navette”, die rijdt om het kwartier en brengt je voor minder dan 10 € in 30 minuten naar de Gare Saint Charles. De stad is groot (tweede stad van Frankrijk) maar “voelt” klein aangezien het centrum zelf niet zo groot is. Als je voor de eerste keer gaat, is er meer dan genoeg te zien en te doen in de stad rondom le Vieux Port. Daar verbleven wij dan ook in een airbnb.

weekend Marseille Frankrijk

LA RUCHE

In de Rue Sainte vind je allemaal leuke barretjes en restaurantjes, waaronder  La Ruche waar wij letterlijk na 3 minuten al omgeven waren door gezellige “Marseillenaren”. Hier kan ik verder dan ook niet meer over vertellen dan dat mijn instagram er een flink aantal followers bij heeft. De sfeer is ongedwongen gezellig en anti-hip, lekkere wijn, cocktails met de mogelijkheid om tapas te eten (hadden we moeten doen, eerst eten…)

128 rue Sainte || La Ruche

GINGER

Dit goed verborgen pareltje bestaat sinds een jaar en is opgezet door de ex-parijzenaar Maxime Taccoen, die ook eigenaar is van Dr Max (healthy & vegan restaurant). Ontzettend goede koffie (als je ergens een Marzocco koffiemachine ziet staan weet je überhaupt dat het goed zit) en overheerlijke home made taarten en patisserie. Voor ontbijt of lunch.

 23 rue Saint-Saëns || Ginger

 Ginger Marseille citytrip

PONTJE

Stel je bent heel laat naar bed gegaan de avond ervoor en je ziet het niet zitten om 15 minuten om te lopen…dan kan je het pontje nemen waarmee je de haven oversteekt van Le Vieux Port richting Le Panier. 50 cent, gepast betalen. Wel wakker blijven want de reis duurt 42 seconden.

LE PANIER

Dit is een van de meest fotogenieke buurtjes van Marseille.  Smalle straatjes en steegjes, winkeltjes die savons de Marseille verkopen (waaronder Le Bazar de Cesar), galeries, veel street art en een gezellig pleintje Place des Pistoles met leuke restaurantjes. Ideale plek om het lokale produkt La Panisse te testen. Hierbij het recept van een echte Marseillaise. 

 Citytrip in Marseille

weekendje weg Marseille

MAISON EMPEREUR

Maison Empereur is heaven on earth. De authenticiteit van deze quincaillerie uit 1827 (een van de moeilijkste woorden in het Frans om uit te spreken en te vertalen, een soort ijzerwarenwinkel) is vandaag uitgegroeid tot een waar begrip. Om te beginnen met de kleine kleding winkel op het hoekje, waar mijn hart gelijk sneller ging kloppen: Bretonse truien, kabeltruien uit Ierland, stoere laarzen,…In het hoofdgebouw van de winkel kan je uren ronddwalen tussen pannen, bezems, schorten, serviezen, savons de marseille en andere natuurlijke schoonmaakmiddelen,  theedoeken, speelgoed, parfums, sloten, messen, …En dan even bijkomen in de goed verborgen thee salon op de 3e etage (mocht je de levensgevaarlijke trap overleven).

4, rue des Récolettes || Maison Empereur

Maison empereur Frankrijk

CAFÉS DEBOUT

Gezellig cafeetje met 7 kleine tafeltjes buiten. Verkoopt hele goede koffie, leuke souvenir! Heeft geen website, ook een goed teken. Naast de winkelstraat Rue Breteuil.

Cafes debout Marseille

CAFÉ DE L’ABBYE

Dit is de plek waar locals een drankje drinken met hun vrienden. Uiteraard kwamen we er een bekende tegen. Georges genaamd. Hierover later meer. Probeer de zonsondergang hier mee te maken en geniet van het mooie uitzicht op de Vieux Port.

MAISON JEANNE IN MAISON BUON

Absolute hotspot! Net geopend, zelfs in Marseille nog relatief onbekend, maar wat een juweel. Het maakt deel uit van een totaal nieuwe plek met het restaurant Madame Jeanne, een prachtige patio, pop up stores, een wijnbar, een paar appartementen in making en allerlei happenings. Wij hebben het restaurant met heel veel plezier (en goede wijn) getest, het was één groot feest. Dus eigenlijk geen keus, hier moet je heen. Dit is de website, al is die ook nog under construction.

Maison Buon || 86 rue Grignan

Hotspot Marseille maison Buon

GASPARD

De afsluiter van onze zaterdagavond, cocktailbar Gaspard. Je opent de deur door zelf (wacht dus niet op een uitsmijter:) op het knopje te drukken. Heel klein maar er is een etage met wat tafels waar het ook gezellig is. Houd er dan wel rekening mee dat je ook weer de trap af moet… ps. die prachtige ring heb bij Maison Empereur gekocht, is een creatie van de lokale ontwerper René Gouin (onvindbaar op social media, fantastisch!).

7 Boulevard Notre Dame

Restaurant Gaspard

“il est 11h42, c’est l’heure de l’apero” (het is 11u42, borrel tijd), dixit Georges, die we dus tegenkwamen op het terrasje bij de Bar de l’Abbye de avond ervoor. Georges ontwerpt en maakt de meest mooie handtassen, onder het merk Le Sellier.  Deze kende ik uit trendy winkels als Centre Commercial en Merci in Parijs, maar vandaag nam hij ons mee op stap richting de kust. Langs restaurant Le Peron, het nieuwe hotel Les Bords de Mer, het luxe Le Petit Nice, het pittoreske vissershaventje Vallon des Auges,.. Tip: met mooi weer richting Plage des Prophetes en daar vervolgens via Uber een lekkere lunch bestellen.

Things to do Marseille

En dan, helaas, weer naar huis maar met een lijstje van things to do in Marseille voor de volgende keer: Le Mucem, La Cité Radieuse, het buitenterras van het Radisson in de zomer, de bar van Hotel Intercontinental, Notre Dame de la Garde,..

Op deze blogs vind je allerlei andere insider tips:

mylittlemarseille.com

chutmonsecret.com/

lesmarseillaises.fr

Tekst en foto’s van Renée Koudstaal

 

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang gratis mijn e-book met 99 merken voor een Parijse stijl.